Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 12/12/2020

 

Αγαπητοί αναγνώστες,

σχετικώς με την συνεδρίαση του ΟΑΠΠΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8-12-2020 και όπου συμμετείχαν από το Κύμα Ενωμένων Πολιτών, Δ. Δαβάκης οι κ.κ. Πλουμίδης και Μελιδώνης (αναπλήρωσε τον κ.Μινωτάκη) ενημερωθήκαμε ως προς τα εξής:

Ο κ. Πλουμίδης έθεσε ένα θέμα προ ημερησίας, που αφορούσε την χρήση των γηπέδων από τα παιδιά, τα οποία ανήκουν μεν στους αθλητικούς συλλόγους αλλά λόγω συνθηκών ούτε προπονούνται, ούτε μπορούν να κάνουν χρήση του αγωνιστικού χώρου των γηπέδων.  Θα μπορούσαν δηλαδή να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους, απαρτίζοντας ομάδες των τεσσάρων ατόμων και εκ περιτροπής, σαν να ήταν σε προπόνηση.  Επί του παρόντος οι σύλλογοι είναι σε απραξία, ενώ ο χώρος περιμετρικά των γηπέδων είναι ελεύθερος πρόσβασης από τους κατοίκους, γιατί όχι ο αγωνιστικός χώρος για τα παιδιά των ομάδων;  Επί της ουσίας του θέματος, απάντηση δεν υπήρξε.

Στη συνέχεια και επί της ημερησίας, ακατανόητη επιμονή διαπιστώθηκε από την διοίκηση για την πραγματοποίηση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.  Ολα τα μέλη του ΟΑΠΠΑ ,τα προερχόμενα από την αντιπολίτευση δήλωσαν μεγάλη ανησυχία, πιο συγκεκριμένα για την Χριστουγεννιάτικη παρέλαση, όπου -σύμφωνα με την εισήγηση- οι διασκεδαστές θα μοιράσουν γλυκά στα παιδιά…  Όπως τόνισαν και τα μέλη μας, αυτή η παρέλαση είναι επισφαλής λόγω πανδημίας, ως εκ τούτου θα πρέπει ν\’ ακυρωθεί.  Επιπλέον, με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η αποφυγή συνάθροισης, άρα και η ενδεχόμενη διασπορά;  Κατά την γνώμη μας η κίνηση είναι παράλογα παρακινδυνευμένη.  Το video mapping, αν και εφόσον επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ως και το διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού, μας βρίσκουν σύμφωνους, μιας και είναι απολύτως ασφαλή.

Το άλλο ακανθώδες θέμα αυτής της συνεδρίασης, για το οποίο σημειωτέον η εισήγηση ήρθε στα παρά πέντε κυριολεκτικά (έχει γίνει μόνιμη συνήθεια πλέον της διοίκησης!) ήταν η περιβόητη διαδικτυακή συναυλία από την ΦΟΑ.  Η συναυλία μπορεί πράγματι να είναι αξιόλογη, αλλά στην προηγούμενη περίοδο (όταν είχε προγραμματιστεί και εντέλει ακυρώθηκε) που θα γινόταν στο θέατρο Βέμπο, θα κόστιζε περίπου 10.000€.  Με μεγάλη επιμονή η δημοτική αρχή θέλησε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με κόστος όμως ν\’ αγγίζει τις 8.000€! Μα καλά, δεν περιορίζεται το κόστος, όταν γίνεται διαδικτυακά; Και εκείνα τα έντυπα για ποιο λόγο να τυπωθούν για να την διαφημίσουν;  Τα μέλη μας καταψήφισαν.

Σχετικώς με την πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 9-12-2020 και όπως ενημερωθήκαμε από τον αντιπρόεδρο ΔΣ και μέλος αυτής κ. Πέτροβιτς, υπήρχαν 4 θέματα, εκ των οποίων τα 3 αφορούσαν την ΔΕ Βάρης.  Αναφερόμαστε μόνο στο ένα, που και αυτό ήρθε με ομόφωνη απόφαση του τοπικού Βάρης.  Αφορά την παραχώρηση θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ επί της οδού Απόλλωνος 1, Βάρκιζα.  Ξέρετε, στο σημείο όπου Χειμώνα-Καλοκαίρι και με κλειστά ακόμη τα καταστήματα, γυρίζεις γύρω-γύρω, μέχρι να τετραγωνίσεις τον κύκλο, για να βρεις θέση στάθμευσης…  Η πρόβλεψη για την θέση σε κεκορεσμένο από άποψη στάθμευσης δρόμο έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα, καθώς η οδός Απόλλωνος είναι στενή, με ανύπαρκτα σχεδόν πεζοδρόμια και αναγκαστικά η στάθμευση γίνεται στη μία πλευρά του δρόμου.  Ενημερώνουμε επίσης, ότι λειτουργεί κατάστημα ΕΛΤΑ, στο οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί θέση από πέρσι και ακριβώς στο ίδιο σημείο.  Επομένως, με την πρόσθετη θέση ΑΜΕΑ η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική.  Ο κ. Πέτροβιτς τοποθετήθηκε ψηφίζοντας ΛΕΥΚΟ και αντιπρότεινε να μεταφερθεί η θέση από το νούμερο 1 στο τέλος της εσοχής που έχει κατασκευαστεί, στην πλευρά των ζυγών αριθμών και μεταξύ του 2 και 4.  Άραγε από το τοπικό Βάρης κανείς δεν ασχολήθηκε να δει το σημείο και ν\’ αναρωτηθεί, πού θα χωροθετηθεί η θέση ΑΜΕΑ;

Στην οικονομική επιτροπή αυτής της εβδομάδας, η ενημέρωσή σας έχει ως εξής:

Την προηγουμένη ημέρα (η συνήθεια που αναφέραμε…) ήρθε θέμα εκτός ημερησίας και σαν να μην έφτανε αυτό, το πρωί της ίδιας ημέρας διεξαγωγής της επιτροπης, έφτασαν \”τρέχοντας\” άλλες δύο εισηγήσεις και μάλιστα κατά την ώρα της συνεδρίασης…  Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν πρόκειται για μελέτες 25 σελίδων (ή 75 της προηγουμένης), όση προσπάθεια και να καταβάλουμε, είναι αδύνατο να προλάβουμε την μελέτη τους.  Ενδεικτικά αναφέρουμε την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για τους κοινόχρηστους χώρους ύψους 264.120€ και από ίδιους πόρους.  Με αυτά τα ποσά κανείς δεν παίζει…  Καταψηφίσαμε όλα τα θέματα προ ημερησίας και επί της αρχής, δηλαδή διαφωνούμε για την εισαγωγή τους ως έκτακτα.  Επιπλέον, όταν είναι γνωστή στην διοίκηση η καταληκτική ημερομηνία ενός θέματος (το ένα είχε την 31η Δεκεμβρίου) δεν αιτιολογείται το κατεπείγον.

Από την ημερησία σταχυολογούμε:

  • \”Αποτέλεσμα δημοπρασίας για την εκποίηση εδαφοβελτιωτικών\”.  Καταψηφίσαμε γιατί δημοπρασία με έναν και μόνο συμμετέχοντα, δεν νοείται.
  • Χρονική επέκταση των συμβάσεων της \”Προμήθειας τροφίμων, φρέσκου γάλακτος και άρτου για τις ανάγκες του δήμου.\”  Τοποθετηθήκαμε ψηφίζοντας ΛΕΥΚΟ γιατί πρώτον, ο άρτος έχει εκπέσει πλέον της προμήθειας και δεύτερον, δεν εξηγείται για την τρίτη συμμετέχουσα αρχικώς εταιρεία, η οποία αρνήθηκε την παράταση, αν υπάρχει ακόμη συμβατικό αντικείμενο και τί θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;
  • Για το θέμα με τίτλο \”Δαπάνες παροχής ευρυζωνικής σύνδεσης για χρήση τηλεκπαίδευσης\” ύψους 650€ , είμαστε απολύτως σύμφωνοι.  Μάλιστα, προτείναμε την επέκταση και διεύρυνση του αριθμητικά και ως προς το ύψος του ποσού.  Ηταν δε και δική μας σκέψη, πως θα πρέπει να καλύπτονται όλοι οι μαθητές στις περιπτώσεις, π.χ. διακοπής ρεύματος και δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με άλλο τρόπο.
  • \”Προμήθεια Λειοτεμαχιστή\” δαπάνη ύψους 599.998,80€ !  Μια εισήγηση που ήρθε άνευ μελέτης και έτσι παρέμεινε…  Μια τέτοια δαπάνη άκρως χρηστική μεν αλλά ιδιαιτέρως υψηλή, δεν είναι δυνατό να μην συνοδεύεται από ένα πλήρες και τεκμηριωμένο εισηγητικό.  Ως ορίζεται, θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη τεχνικών προδιαγραφών και οι όροι διακήρυξης.  Ζητήσαμε την απόσυρση του θέματος και στη  περίπτωση που αυτή δεν θα γινόταν, δηλώσαμε ότι καταψηφίζουμε.

Για το τέλος, σας αφήσαμε την \”Ανακατασκευή δικτύου άρδευσης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου\”.  Και αυτή η εισήγηση ήρθε ασθμαίνουσα, προλάβαμε όμως να διαβάσουμε ορισμένα ποσά…  Ενδεικτικά:

  • Προπαρασκευασμένος χλοοτάπητας 1.600 τετρ.μ. 14.400€
  • Στην ίδια κατηγορία 3.510 τετρ.μ.  28.135€
  • Προγραμματισμός για 12 μήνες 5.400€
  • Προγραμματισμός κεντρικής μονάδας 2.400€
  • Εργασίες εγκατάστασης 11.400€
  • Εργασία διάνοιξης 7.000€
  • Εργασία προετοιμασίας χώρου 5.600€

και πάει λέγοντας, όπερ σημαίνει η συνολική δαπάνη φτάνει στις 249.988,88€.  Καίτοι είμαστε υπέρμαχοι του πρασίνου και του περιβάλλοντος, τα ποσά από υπερπλεονάζοντα είδη και η πολύ υψηλή δαπάνη, μας ανάγκασαν να καταψηφίσουμε.

Και καθώς και αυτό το έτος βαίνει προς το τέλος του (να πάει και να μην ξανάρθει), σας παρακαλούμε και πάλι να προσέχετε και να τηρείτε τα υγειονομικά μέτρα (λίγο έμεινε ακόμη)…

Υπομονή, Κουράγιο και Δύναμη

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *