Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 2/1/2021

 

Αγαπητοί αναγνώστες,


κατά την περίοδο της καινοφανούς περιόδου των Χριστουγέννων ζήσαμε άλλη μία πρωτοτυπία, το δημοτικό συμβούλιο σε δόσεις. Η πρώτη και καθορισμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα 21-12, καθώς όμως δεν ολοκληρώθηκε μέχρι την επιτρεπόμενη ώρα κυκλοφορίας, (συζητήθηκαν μόνο τα 6 από τα 23 θέματα), συνεχίστηκε την επομένη, Τρίτη 22.
Προ ημερησίας ο αρχηγός μας, Δ. Δαβάκης έθεσε ερωτήσεις και ζητήματα ως ακολούθως:

  •  Κατόπιν εισήγησης θέματος στην οικονομική επιτροπή ως και αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία της διοικητικής αρχής, ρώτησε για την \”αίτηση ακύρωσης οικοδομικής άδειας\” στην ΔΕ Βούλας. Εκτός απ\’ ό,τι ειπώθηκε στον πρόλογό του, ο δήμαρχος δεν απάντησε στην ουσία του θέματος. Μάλιστα, ανέφερε περί ανάκλησης, ενώ η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου έκανε λόγο για ακύρωση. Ετσι, μείναμε με ερωτηματικά όπως: έχει αρμοδιότητα ο δήμος ν\’ ακυρώσει οικοδομική άδεια; δικαιοδοτείται ως προς αυτό; διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, η αρμοδιότητα του δήμου περιορίζεται στα του υγειονομικού ενδιαφέροντος ζητήματα.
  •  Σε ό,τι αφορά την ασφαλτόστρωση της οδού Πειραιώς, Βούλα και πιο συγκεκριμένα στο δασικό τμήμα ανάμεσα στις οικιστικές περιοχές, ο αρχηγός μας εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με τον τρόπο παρέμβασης και την τοποθέτηση ηλιακών φωτιστικών στύλων, καθώς εκεί η ρυμοτόμηση απαγορεύεται. Ο δήμαρχος απάντησε ότι έγινε μικρή επέμβαση.
  •  Ο Δ. Δαβάκης ανέφερε στη συνέχεια και πάλι την επιστολή του δημότη με τις προτάσεις για τ\’ αδέσποτα γατιά και για την οποία στείλαμε mail, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο. Εστάλη το πρωί της Δευτέρας 21-12, υπ\’ όψιν ΔΣ.

Σχετικά με την επιστολή \”Πρόταση για τις δράσεις και χρονοδιάγραμμα για την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων γατιών στο δήμο\” από τον δημότη Π.Κ., 9-11-2020

Βασισμένοι σε αυτή την επιστολή θέτουμε υπόψη σας πρόταση για το θέμα.

Η πρώτη επιστολή κοινοποιήθηκε πριν ένα χρόνο εκ μέρους του δημότη. Ομοίως, και εμείς προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμοδίους, σχετικώς με το μεγάλο ζήτημα. Πέρσι, απαντήσατε στον δημότη ότι θα γίνει ειδική μελέτη για το θέμα. Καθώς όμως, δεν υπήρξε εξέλιξη, παρά μόνο για στειρώσεις 100 γατιών, τη στιγμή κατά την οποία ο πληθυσμός πλέον αριθμεί πάνω από 100.000, ο δημότης επανήλθε με την δεύτερη επιστολή και προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο τις στειρώσεις στο 50% του σημερινού αριθμού.

Με την συμβολή, δηλαδή, των οργανωμένων φιλόζωων, ομού μετά των μεμονωμένων φροντιστών και υπό την αιγίδα του δήμου, να υπάρξει συμφωνία για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων κάθε μέρους π.χ. δημιουργία ομάδας αστικής πανίδας.

Πρόσκληση μέσω του δήμου και διαδικτυακά με την συμμετοχή όλων των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο θέμα σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της περιοχής μας. Συγχρόνως καταγραφή όσων αναλαμβάνουν ευθύνη φροντίδας των αδέσποτων. Κατάρτιση ομάδας φροντιστών, περί τα 25 άτομα απ\’ όλο το φάσμα του δήμου. Κάθε άτομο-φροντιστής θ\’ αναλάβει την γειτονιά του.

Δωρεάν παροχή γατοτροφής στους φροντιστές και ανάρτηση μικρών πινακίδων στα σημεία σίτισης. Υποχρέωση εκ μέρους των φροντιστών να κρατούν τα σημεία καθαρά.

Χαρτογράφηση των σημείων αυτών με ειδική εφαρμογή(προσφορά του δημότη Π.Κ.)Ενημέρωση στα σχολεία από τις φιλοζωικές ομάδες.

Στειρώσεις: συμφωνία δήμου και κτηνιάτρων για πλαφόν στις τιμές και δημιουργία μητρώου στειρώσεων-εμβολιασμών. Οι εμβολιασμοί καλό είναι να γίνονται σε δεύτερο χρόνο.

Εξασφάλιση κονδυλίων εκ μέρους του δήμου και όποια επιπλέον χρηματοδότηση απαιτείται, ως και από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δημιουργία εξοπλισμένου δημοτικού ιατρείου με χώρο σύντομης νοσηλείας και με συμμετοχή συμβεβλημένων κτηνιάτρων και με εκ περιτροπής κτηνιάτρου υπηρεσίας.

Σας παροτρύνουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή την πρόταση.

Μετά τιμής, Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος.\”


Η απάντηση του δημάρχου για το θέμα που θέσαμε εκ νέου ήταν ότι θα καλέσει τον δημότη και ενώπιον της 5-μελούς επιτροπής που χειρίζεται σχετικώς (ελπίζουμε, όχι σε απολογία)…

  •  Το τελευταίο που έθεσε ο αρχηγός μας προ ημερησίας αφορούσε την κατεδάφιση και απομάκρυνση κτίσματος στην παραλία Καβουρίου-Βούλας, με την επισήμανση ότι υπάρχει έτερο μικρό κτίσμα επί αιγιαλού σε άσχημη κατάσταση, το οποίο αποτελεί πλέον εστία μόλυνσης λόγω εγκατάλειψης. Η διοίκηση απάντησε πως αυτό που κατεδαφίστηκε ήταν παλιό λεμβοστάσιο εντός της Β’ πλαζ και κατεδαφίστηκε ως επικίνδυνο. Επικίνδυνο παραδέχτηκε ότι είναι και το συγκεκριμένο που υπέδειξε ο Δ. Δαβακης, το οποίο όμως βρίσκεται εντός ιδιωτικής περιοχής… Θυμίζουμε ότι βρίσκεται στην παραλία Καβουρίου.

Η ημερήσια έφτασε με μάλλον διαδικαστικά θέματα ως το 6ο αλλά η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας έκλεισε σε άσχημο κλίμα. Πιο συγκεκριμένα το θέμα είχε τίτλο: \”Επιβεβαίωση ισχύος κανονισμού χρήσης κοινοχρήστων χώρων και διευκρινίσεις επί του άρθρου 7 του Κανονισμού χρήσης Πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων\”. Ευθύς αμέσως σας λέμε ότι δεν \”επιβεβαιώσαμε\” ,καταψηφίσαμε. Οι διευκρινίσεις του νομικού συμβούλου του δήμου επί του θέματος ήταν ασαφείς (ίσως ασαφέστερες της εισήγησης του) : \”άλλη η έννοια του Λαιμού τότε, άλλη του Καβουρίου και άλλη σήμερα\” είπε. \”Ταυτίζεται η Ζώσκα και το 103\” εξακολούθησε. Ανέφερε ακόμη τον όρο \”διαφοροποιούνται λεκτικά αυτές οι περιοχες\”. Τί να σημαίνει άραγε αυτός ο όρος, μήπως είναι νομικός και δεν τον καταλαβαίνουμε;

Οι ερωτήσεις του αρχηγού μας επί του θέματος σαφείς:\”

  • Επί της πλατείας Αίγλης βγήκαν περαιτέρω τραπεζοκαθίσματα;
  • Γιατί μπαίνει το κομμάτι του Οικοδομικού Τετραγώνου 103, 4,5 στρεμ. ως απλής χρήσης;

Σε αυτό το σημείο προκλήθηκε ο αρχηγός μας από τον δήμαρχο για να πει, τί έχει εισπράξει για λογαριασμό του δήμου. Ο Δ. Δαβάκης, το 2011 και όταν διατελούσε αντιδήμαρχος οικονομικών, είχε καταφέρει να εισπράξει για λογαριασμό του δήμου από τον επιχειρηματία 1.400.000€ χρέος, 1.300.000€ προσαυξήσεις.

Ε, λοιπόν ο δήμαρχος όχι μόνο τον αμφισβήτησε, αλλά τον αποκάλεσε Μινχάουζεν και του απηύθυνε και άλλες αγενείς εκφράσεις. Μόνο λύπη μας προκαλεί αυτή του η στάση, όταν μάλιστα την επομένη, ο ίδιος ο δήμαρχος, μετά την λήξη του ΔΣ( ! ) επιβεβαίωσε περίτρανα ό,τι ακριβώς προσπαθούσε να του εξηγήσει την προηγουμένη, παρουσιάζοντας τον σχετικό πίνακα, εν τη απουσία όμως του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης…

Το καταγεγραμμένο γεγονός είναι: Στις 26-10-2011 ο επιχειρηματίας κατέθεσε 2.677.540 ευρώ επί των ημερών της αντιδημαρχίας οικονομικών του Δ. Δαβάκη. Οι χαρακτηρισμοί του δημάρχου στο πρόσωπό του απεδείχθησαν, εκτός από απρεπείς και ανυπόστατοι.

Επί του θέματος, εφ\’ όσον πρόκειται για επιβεβαίωση – όπως διατείνεται η διοίκηση – ήδη υφιστάμενης κανονιστικής, δεν υπάρχει κανείς λόγος για τον οποίο να χρειάζεται επιβεβαίωση ή μήπως όχι; Οπως ανέφερε ο κ.Πέτροβιτς στη συνέχεια, η εισήγηση ήταν ελλιπής, ασαφής και στις ειρωνείες του δημάρχου αντέτεινε, όχι να επεκταθούν τα τραπεζοκαθίσματα αλλα ν\’ απαγορευθούν παντού στην περιοχή!

Για τα θέματα της συνεδρίασης (μερος 2ον), σας έχουμε ενημερώσει μέσα από τις επιτροπές. Για τις οικονομικές που έτρεξαν στο μεσοδιάστημα, θ\’ αναφερθούμε τον νέο χρόνο και επί του συνόλου. Ως τότε, σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά και κάθε καλό.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *