Στα δύσβατα μονοπάτια του Δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 3/10/20

Αγαπητοί αναγνώστες, από την οικονομική επιτροπή της προηγούμενης εβδομάδας 22-9-2020 σας ενημερώνουμε για τα εξής:– Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση αθλητικών χώρων του δήμου. Το συνολικό ποσό βάσει της οικονομικής προσφοράς ανέρχεται σε 426.800€. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες δαπάνες χωρίς ΦΠΑ:

  • 4 ηλιακοί θερμοσίφωνες, 11.640€, τιμή μονάδας 2.910€
  • 4 κλιματιστικά inverter 24.000 btu, 6.984€, τιμή μονάδας 1.746€
  • 2 κλιματιστικά inverter 12.000 btu, 2.910€, τιμή μονάδας 1.455€
  • Εργασίες υδραυλικών συνδέσεων ηλιακών θερμοσιφώνων με υπάρχον δίκτυο στο δημοτικό στάδιο Βάρης 12.610€
  • Εργασίες συντήρησης κοινόχρηστων χώρων κλειστού γυμναστηρίου στη Μηλαδέζα 16.490€
  • Εργασίες συντήρησης κοινόχρηστων χώρων κλειστού γυμναστηρίου Βάρης 11.640€.

Τ\’ ότι σχεδόν εξ ολοκλήρου η δαπάνη καλύπτεται από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, δεν σημαίνει ότι εξουδετερώνεται η έννοια της λελογισμένης χρήσης.– Παράταση της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης έργου \”Κατασκευή Πεζοδρομίων 2017\”, προς το παρόν η ανάδοχος εταιρεία ζητά παράταση μέχρι 31-12-2020.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 30-9-2020
  1. \”Προμήθεια γεφυροπλάστιγγας επιφάνειας λυόμενου τύπου – κινητός εξοπλισμός σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων\” Δαπάνη με ΦΠΑ 54.932€ Αυτή την προμήθεια την καταψηφίσαμε, γιατί εκτός του ότι είναι μεγάλο το ποσό και απολύτως ελεγχόμενο το χρηστικό του πράγματος, διαφωνούμε, όπως και να \’χει, με την χρήση του συγκεκριμένου σημείου ως σταθμού μεταφόρτωσης, καθώς καταπονούνται τα οχήματα στις μεγάλες ανηφόρες του Πανοράματος, επιβαρύνεται περιβαλλοντολογικά και εντέλει υποβαθμίζεται η περιοχή, αυξάνεται η πιθανότητα ατυχημάτων λόγω διέλευσης των βαρέως τύπου οχημάτων του δήμου και επιτείνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο σημείο μεταφόρτωσης. Επιπλέον, όπως παρατήρησε ο κ. Πέτροβιτς, που εκτελεί χρέη αναπληρωματικού μέλους αυτής της επιτροπής, ο οικίσκος που περιγράφεται είναι \”φωτογραφικού τύπου\” συγκεκριμένης εταιρείας. Οπως πάντα είμαστε υπέρμαχοι της λελογισμένης χρησιμοποίησης των οικονομικών πόρων, ιδίως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
  2. Κατασκευές για υλοποίηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, αύξηση 2ου ΑΠΕ. Η σύμβαση του έργου υπεγράφη 14-9-2018. Προτείνεται από την υπηρεσία η οικονομική αναμόρφωση του έργου κατά 100.157€ λόγω αύξησης εργασιών. Ως συνεπακόλουθο και η παράταση χρόνου για 9 μήνες αλλά, επειδή η προθεσμία έληγε 31-12-2020, εντέλει ο χρόνος μετατίθεται έως 13-9-2021. Δεν υπερψηφίσαμε αυτό το θέμα (λευκό), καθώς τα έργα είναι απαραίτητα πάντα, αλλά εδώ συγκεκριμένα υπάρχει συμπληρωματική σύμβαση ύψους 100.157€ και θεωρούμε ότι έγινε εντελώς οριακά η αύξηση με ποσοστό 14, 98% επί του επιτρεπόμενου 15%.
  3. \”Συντήρηση και βελτίωση οδικού δικτύου του δήμου\” Τέταρτη παράταση(!!!) του έργου και μέρους του αναδόχου λόγω μετατοπίσεων δικτύων ΟΚΩ (Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας) και ρυμοτομιών. Υπάρχει μικρή αύξηση δαπανών που όμως καλύπτεται από τ\’ απρόβλεπτα, επομένως όχι επιπλέον επιβάρυνση γι\’ αυτό και το υπερψηφίσαμε.

Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζουμε ένα γενικότερο ζήτημα. Οταν έρχεται προς έγκριση μία δαπάνη για έργο χρηστικό και απαραίτητο υπάρχει πάντα σύμφωνη γνώμη απ\’ όλους. Στη συνέχεια, δικαιολογημένα ή ενίοτε αδικαιολόγητα ζητούνται παρατάσεις. Η πρώτη, ας πούμε, αναμενόμενη για διάφορους λόγους συνήθως τεχνικής φύσεως. Η δεύτερη αποδεκτή λόγω ειδικών συνθηκών ή κακής εκτίμησης της κατάστασης. Από την τρίτη όμως και έπειτα… κάτι δεν πάει καλά! Επίσης ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, γιατί έχοντας υπερψηφίσει αρχικώς το έργο, συνεπακόλουθα θα πρέπει να τιθέμεθα υπέρ κάθε παράτασης που το αφορά. Την στιγμή όμως που υπάρχουν αναίτιες αιτήσεις παρατάσεων ή αβάσιμοι λόγοι δεν μπορούμε να υπερψηφίζουμε…

Κάπως έτσι ανανεώνουμε το εβδομαδιαίο ραντεβού μας με την γνωστή πλέον παρότρυνση:

Προσοχή και απόλυτη τήρηση των μέτρων.

Κουράγιο και Δύναμη.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν.

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *