Στα δύσβατα μονοπάτια του Δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 18/9/20

Αγαπητοί αναγνώστες, η εβδομάδα που πέρασε είχε ποικιλία συνεδριάσεων, αλλά εμείς θ\’ αναφερθούμε αρχικώς στο ΔΣ δια περιφοράς, με το ένα θέμα να σχετίζεται με την πολυαναμενόμενη μελέτη, εκκρεμούσα μέχρι τώρα, για την διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι.

Η συγκεκριμένη μελέτη εμπεριέχει τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις τμημάτων, με βάση τα επικαιροποιημένα κτηματολογικά στοιχεία των γεωτεμαχίων. Η λήψη απόφασης αφορούσε στην έγκριση των πινάκων, με σκοπό την καταχώρηση της πράξης απαλλοτρίωσης στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο Κορωπίου.

Ερχόμαστε λοιπόν, στην καυτή πατάτα, δηλαδή την οικονομική επιτροπή με 18 θέματα, ένα εκ των οποίων, το σχέδιο κατάρτισης εσόδων-εξόδων του δήμου. Αρχής γενομένης απ\’ αυτό το θέμα κι \”επετειακά\” σημειώθηκαν προστριβές, καθώς αναφερθήκαμε στις δαπάνες που έχουμε καταψηφίσει και σε κάποιες με τις οποίες δεν συμφωνούμε, αλλά δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.

Λάβαμε την απάντηση πως δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε το σχέδιο, αφού δεν έχουμε υποβάλει πλήρη, ισοσκελισμένο προυπολογισμό, επομένως η ψήφος είναι υποχρεωτικά \”ναι\”. Σωστό ως προς τον τύπο, αλλά ως προς την ουσία υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από την παράταξή μας και ανυπέρβλητα εμπόδια για να φτάναμε στη θετική απάντηση!

Σχετικά με τις δαπάνες κάνουμε ειδική μνεία στο θέμα των αδέσποτων, γιατί βάσει των εγγραφών τα ποσά για το 2020 είναι περίπου 55.000 €, κατά την γνώμη μας εξαιρετικά πενιχρό κονδύλι, ιδίως αν αναλογιστούμε τα συνολικά οικονομικά μεγέθη. Ακόμη δε και η έκτακτη επιχορήγηση για την προστασία μικρών ζώων (7.500€) δεν εχει εκταμιευτεί. Σημειωτέον ότι στον δήμο μας ο πληθυσμός των γατιών άγγιξε τις 100.000. Αυτό όμως που μας έκανε ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ κυριολεκτικά εντύπωση είναι ο κωδικός (24.800€) και αφορά την αποκομιδή νεκρών ζώων! Αίσχος, δηλαδή αντί να προβαίνουμε στην πρόληψη κάνοντας στειρώσεις, βάζουμε κονδύλι για το μοιραίο…

Σε αυτό το σημείο αναφέρουμε χαρακτηριστικά ορισμένες δαπάνες που έχουμε καταψηφίσει:

  • Δαπάνες φωτεινού διάκοσμου (ετησίως εκταμιεύεται περίπου αντίστοιχο ποσό) 70.000€ Αλλωστε και σε αυτη την οικονομική υπήρχε έγκριση νέας δαπάνης εορταστικού διάκοσμου ύψους 74.000€.
  • Υπηρεσίες συμβούλου για πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή, 74.400€
  • Η δαπάνη καυσίμων λόγω της προμήθειας βενζίνης από πρατήριο ΕΚΤΟΣ δήμου
  • Η αγορά οικοπέδου στη Βάρη (κεντρική πλατεία) ύψους 995.000€ λόγω υποχρεωτικού δανεισμού για την αγορά.
  • Δημοτική συγκοινωνία, γιατί δεν επιτελεί επικουρική λειτουργία στην υφιστάμενη, λόγω έλλειψης ράμπας και σύνδεσής της με το μετρό. Επιπλέον υπέρογκη δαπάνη.
  • Δαπάνη για ΜΙΣΘΩΣΗ τριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, περίπου 116.000€ για τους λόγους που αναπτύξαμε πρόσφατα.
  • Η περιβόητη μελέτη κοπής ή (και) κλαδέματος 1.600 περίπου δέντρων, ύψους 550.000€ σαν να ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα χρειαστεί ν\’ αφανίσουμε ένα μικρό δάσος!

Ο σχολιασμός του δημάρχου επί της αναφοράς αυτών των δαπανών ήταν υποτιμητικός, όπως πάντα άλλωστε. Μας κατηγόρησε για πολιτικό έλλειμα για το θέμα της αγοράς οικοπέδου στη Βάρκιζα, πως δεν θέλουμε ελεύθερους χώρους, ενώ αυτή η αγορά έχει μακρύ παρελθόν και η διαφωνία μας συνίσταται στην λελογισμένη χρήση και συγκρατημένη διαχείριση. Σχετικά με την δημοτική συγκοινωνία είπε: \”αφού δε την θέλετε, που είναι μια κοινωνική υπηρεσία, να καταργήσουμε και την υπηρεσία καθαριότητας\”

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Το επόμενο θέμα στο οποίο θα σταθούμε είναι ο \”Καθορισμός των όρων Δημοπρασίας για την εκμίσθωση του Δημοτικού Ακινήτου, Λ. Ποσειδώνος 6,Βουλιαγμένη\”. Στην τελική εισήγηση που μας έδωσαν -κατά την διάρκεια της συνεδρίασης- διαπιστώσαμε ότι άλλαξαν οι όροι μίσθωσης, όπως π.χ. η χρονική διάρκεια ορίσθηκε στα 12 έτη με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 12! Κατώτατο όριο προσφοράς είναι οι 100.000 € ετησίως και σχετικά με δική μας ερώτηση για την ΕΤΑΔ, είπε: \”ένα κομμάτι του κτιρίου που ήταν εντός αιγιαλού το νομιμοποιήσαμε και η ΕΤΑΔ όπως θα έρθει, θα φύγει\”

Θα κλείσουμε την ενημέρωσή σας με το τελευταίο θέμα \”Άσκηση ή μη ενδίκου μέσου\” και αφορούσε την προσφυγή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Εκκλησία της Ελλάδος κατά του Ελληνικού δημοσίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στα πλαίσια, ως αναφέρεται, της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ασκληπιείου Νοσοκομείου.

Την ερχόμενη Δευτερα υπάρχει ΔΣ, κεκλεισμένων των θυρών, με σωρεία σημαντικών θεμάτων.

Σας παροτρύνουμε και πάλι στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Κουράγιο και Δύναμη.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *